De vraag hoe oud een konijn gemiddeld wordt is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De belangrijkste reden is dat er niet vaak onderzoek is gedaan naar de leeftijd van konijnen. Het was kennelijk niet zo heel interessant voor de wetenschap om hier tijd en geld in te steken. En dat is jammer, want het is best belangrijk voor toekomstige baasjes om te weten wat de gemiddelde leeftijd is. Als je een konijn koopt voor je kind en hij vraagt “Hoe oud wordt mijn konijn?” dan is het wel zo prettig als je daar een eerlijk antwoord op kunt geven.
Onderzoek naar de leeftijd van konijnen
In Nederland is wel onderzoek gedaan naar de gemiddelde leeftijd van tamme konijnen. In 2016 hebben ruim 700 konijnenbezitters meegedaan aan een enquête waarin de vraag werd gesteld hoe oud het konijn gemiddeld wordt in Nederland. Voor dit onderzoek werd vaak een leeftijd genoemd van tussen de 3 en 4 jaar. Maar uit dit onderzoek komt naar voren dat konijnen gemiddeld toch wel wat ouder worden. Voedsters (vrouwtjeskonijnen) worden gemiddeld 6,2 jaar oud. Rammen (mannetjeskonijnen) bereiken een gemiddelde leeftijd van 6,9 jaar. Uitschieters zijn er natuurlijk altijd, één van de konijnen die in dit onderzoek werd genoemd bereikte de respectabele leeftijd van 15 jaar.
Waar hangt de leeftijd van het konijn van af?
Als je de vraag “hoe oud wordt mijn konijn?” wit beantwoorden dan ligt het er niet alleen aan of het om een mannetje of een vrouwtje gaat. De gemiddelde leeftijd hangt ook af van de grootte van het konijn, het soort voer, de huisvesting en uiteraard of het konijn de juiste medische zorg krijgt bij ziekte en of hij tijdig wordt ingeënt.
- Groot of klein konijn: Uit de eerder genoemde enquête blijkt dat een konijn van gemiddelde grootte gemiddeld het langst leeft. Konijnen met een gewicht tussen de 2 en 5 kilo worden ongeveer 7 jaar oud.. Kleine konijntjes die minder dan 2 kilogram wegen bereiken een gemiddelde leeftijd van 6,3 jaar. Grote konijnen, met een gewicht van meer dan 5 kilo, leven aanzienlijk korter. Zij bereiken een gemiddelde leeftijd van iets meer dan 4 jaar.
- Regelmatig naar de dierenarts: Uit het onderzoek blijkt dat de uiteindelijke leeftijd van het konijn niet zo zeer afhangt van het feit of het dier regelmatig is ingeënt. Natuurlijk is inenten belangrijk als er een verhoogd risico is. Inenten tegen RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) wordt echter sterk aangeraden omdat deze ziekte in een nieuwe variant (V2) inmiddels in heel Nederland is aangetroffen en bij besmetting dodelijk is.
- De leefomgeving: Konijnen die buiten leven worden wat ouder dan konijnen die uitsluitend binnen worden gehouden. Het is opvallend dat konijnen die wisselen van leefomgeving, bijvoorbeeld overdag naar buiten en ’s nachts naar binnen, of in de wintermaanden binnen en in de zomermaanden naar buiten, korter leven dan konijnen voor wie de leefomgeving altijd hetzelfde is Een konijn leeft vaak langer als hij een maatje heeft en dus niet alleen wordt gehouden. Vanzelfsprekend is het van belang dat een konijn voldoende leefruimte moet hebben. Een klein konijnenhok waarin deze dieren tientallen jaren geleden werden gehouden voldoet beslist niet..
De doodsoorzaken van konijnen
Bij de vraag “hoe oud wordt een konijn” rijst natuurlijk ook de vraag wat dan de doodsoorzaak is als het konijn uiteindelijk overlijdt. In de meeste gevallen is de doodsoorzaak onbekend. Vaak wordt er geen sectie gedaan om deze te achterhalen. Als een konijn al op leeftijd is wordt dit aangenomen als doodsoorzaak. Soms overlijdt een konijn onverwacht, in andere gevallen had de eigenaar wel gezien dat het dier niet in orde was. Als er een doodsoorzaak bekend is dan is kanker het vaakst geconstateerd, in ruim 10% van de gevallen is dit de reden van overlijden of inslapen. Ook gebitsproblemen en spijsverteringsproblemen zijn ook vaak de oorzaak van het overlijden van een konijn.
Goede voeding draagt ook bij aan een lang en gelukkig leven van konijnen. Lees hier meer over dit onderwerp: Wat eten konijnen?
Geef een reactie