Wat eten konijnen?

Konijnen zijn aan het eten! Wat eten konijnen?

Een konijntje als huisdier is een echte aanrader maar wat eten konijnen nou eigenlijk? Best belangrijk om dit te weten als je zo’n leuk diertje wil aanschaffen! Wanneer je besluit om een konijn als huisdier te nemen is het belangrijk dat je weet wat hij wel en niet mag eten. Op het plaatje hieronder kun je zien hoe het dieet van een konijn is opgebouwd. In dit artikel gaan we verder in op de voedingspiramide en vertellen we je het antwoord op de vraag ‘wat eten konijnen?’. Na het lezen van dit artikel ben jij helemaal klaar om een konijn als huisdier te nemen.

Voor we beginnen: er zijn natuurlijk veel meer planten dan wij in dit artikel kunnen behandelen. Als je iets niet kunt vinden op onze lijsten, wees dan verstandig en geef het voor de zekerheid niet!

Wat mogen konijnen eten?

Hooi en Gras

Onderin de voedselpiramide zie je hooi/gras staan. Hooi (gedroogd gras) is de basis van elk konijnen-dieet. Een konijn mag onbeperkt hooi eten (zoveel als hij wil/op krijgt). Kruiden hooi of gewoon hooi, dat maakt niet zoveel uit. Zolang jouw konijn maar heel de dag door hooi tot zijn beschikking heeft. Het hooi moet vers zijn, niet oud en stoffig.

Tip: hoe groener het hooi, hoe verser!

Waarom is (veel) hooi eten zo belangrijk voor konijnen?

Hooi is vooral belangrijk voor de werking van de darmen van konijnen. Te weinig of geen hooi kan ervoor zorgen dat de darmen stil komen te liggen. Hier kan een konijn heel erg ziek van worden.
Ook voor het gebit van konijnen is hooi belangrijk. Door het vele kauwen slijten hun kiezen goed af en dat maakt de kans op haakjes aan de kiezen een stuk kleiner.

Groenten en kruiden

De volgende stap in de piramide is groente en kruiden.
Een konijn mag ongeveer 50-100 gram groenvoer per kg lichaamsgewicht.

Drie groepen konijnen

Je kunt konijnen in drie groepen verdelen: Konijnen die bijna alle groentes kunnen eten en geen last van hun darmen krijgen, konijnen die gevoelig zijn voor bepaalde soorten groenvoer (bijvoorbeeld kool en sla soorten) en de laatste groep die van bijna alle soorten groenvoer diarree krijgt.

Wennen aan groente

Laat jouw konijn altijd eerst wennen aan een nieuwe groente. Dit doe je door een klein beetje van de groente te geven. Worden de keutels van jouw konijn zacht? Stop dan even met groenvoer geven. Wacht tot de keutels weer normaal worden.

Begin vervolgens opnieuw met een klein stukje van diezelfde groente. Worden de keutels opnieuw zacht? Dan kun je die soort groente beter van het menu schrappen.Groenten en kruiden

Als je het op deze manier aanpakt, kom je er vanzelf achter bij welke groep jouw konijn hoort. Een kwestie van voorzichtig uitproberen.

Gevarieerd eten

Voor mensen is gevarieerd eten gezond. Dit geldt ook voor konijnen! Geef daarom liever een kleine portie van verschillende soorten groenten i.p.v. veel van eenzelfde soort. Een gevarieerde maaltijd verkleint ook de kans op een gasbuik.

Welke soorten groenten mogen konijnen eten?

Geschikte groentesoorten:

PaksoiLuzerneZonnebloem
VenkelBleekselderijWaterkers
SpinazieKnolselderijSpruitkool
AndijvieKoolrabiChinese kool
(niet teveel)

 

SlaSpurrieRadijs
VeldslaPastinaakTaugé
WitlofAardpeerSelderij
Frambozen-
blaadjes
Boerenkool
(niet teveel)
Wortel
(+loof)

 

AlfalfaChichoreiRucola
SpruitjesKoolraapBiet
ijsbergsla
(niet teveel)
Pompoen
(met mate)
Mosterd-
blaadjes
Komkommer
(niet teveel)
Broccoli
(niet teveel)
Bloemkool
(niet teveel)

+
– tomaat (alleen goed rijpe tomaten, niet de plant!)
– paprika (alleen de rijpe vrucht, niet de plant!)
– mais (stengels en bladeren wel, de kolven niet!)

Tip: Wortels zitten vol suiker. Suiker is niet alleen een dik maker maar ook een veroorzaker van diarree. Geef liever het loof van de wortel.

Let op: Geef groente nooit direct uit de koelkast aan je konijn. Laat het liever eerst een beetje op kamertemperatuur komen. Geef  nooit diepvries of gekookte groente!

Let op: Groente uit de supermarkt is vaak bespoten. Spoel deze eerst goed af voor je het aan je konijn geeft!

Welke soorten (on)kruid mogen konijnen eten?

Geschikte soorten (on)kruid:

DilleHazelaarBasilicum
SaliePeterselieRozemarijn
TijmDovenetelPaardenbloem
ViooltjeBerkenbladKomkommer-
kruid

 

KamilleKorenbloemWilgenblad
MuntAardbeibladDuizendblad
EchinaeaGoudsbloemValeriaan
Citroen-
melisse
MarjoleinWeegbree

+
– zonnebloemblad
– haver (hooi en stro wordt hiervan gemaakt)
– gierst (stro wordt hiervan gemaakt)
– braam (takken, bladeren en vruchten)
– roos (niet uit een winkel i.v.m. pesticiden)
– wilde achillea (goed tegen spijsverteringsstoornissen)
– brandnetels (laat deze minimaal een dag drogen zodat de brand eraf gaat of neem hele jonge brandnetel)

Geef kruiden met mate en geef nooit van een soort heel veel in een keer. Meng bijvoorbeeld een aantal takjes van verschillende soorten kruiden door het groenvoer van jouw konijn. Kruiden als tussendoortje geven kan natuurlijk ook.

Konijnen mogen ook gedroogde kruiden eten. Geef ook deze vorm van kruiden met mate. Een goede richtlijn: per dag een eetlepel per kg lichaamsgewicht. Niet meer dan een eetlepel van dezelfde soort per dag.

Welke soorten groenten en (on)kruid mogen konijnen niet eten?

Ongeschikte soorten groenten, (on)kruid en bloemen:

PreiPioenroos Rode klaver
 Mais KnoflookOlijven
UiRabarberLaurier
Bonen Blauwe +
gouden regen
Alle vaste koolsoorten

 

LavendelRidderspoorNaaldbomen
OrchideeVerfbremMonnikskap
ErwtenNarcissenMeibloem
Lelietjes van dalenWater-
scheerling
Alle soorten
paddestoelen

 

VlierVenijnboomBieslook
VarensSneeuwklokjeRododendron
TulpenReuze berenklauwPassiebloem
PindaVingerhoeds -kruid Aardappel
+ schillen

 

Gras

Gras valt ook onder groenvoer. Een konijn mag dit in principe gewoon eten. Ook met gras is het een goed idee om met een klein beetje te beginnen. Zo kun je zien hoe de darmpjes van jouw konijn op gras reageren. Nieuw gras kun je beter eerst een keer maaien. (Het hoge calcium gehalte van voorjaarsgras kan darmproblemen geven.) Geef een konijn geen nat gras of gemaaid gras.

Zelf gras of planten plukken voor jouw konijn is een optie. Er zijn wel een aantal dingen waar je echt goed op moet letten: Let op dat je niet plukt in de buurt van een weg of op plekken waar met pesticiden gewerkt wordt. Er kunnen dan giftige stofjes in de planten zitten die erg schadelijk kunnen zijn voor jouw konijn.

Vermijd ook plekken waar andere konijnen zijn. Dit i.v.m. besmettelijke ziektes zoals VHS. Ook als het gras vervuild is door andere dieren kan dit voor problemen zorgen bij jouw konijn (een wormbesmetting).

Biks

Biks is speciale voeding voor konijnen. Er is voer dat bestaat uit enkel biks korrels en gemengd konijnenvoer. Geef liever alleen de korrels om selectief eten te voorkomen. Bij gemengd konijnenvoer heb je kans dat jouw konijn alleen de dingetjes uit zijn voer eet die hij het lekkerst vind. Het kan dan gebeuren dat hij te veel suiker of niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Te weinig calcium bijvoorbeeld, kan zorgen voor tand en kiesproblemen.

De aanbevolen hoeveelheid biks per dag is 20 gram per kg lichaamsgewicht per dag. Geef niet teveel voer, dit kan ervoor zorgen dat jouw konijn geen trek meer in hooi heeft.

Wanneer je over wil stappen op ander konijnenvoer, is het belangrijk om jouw konijn aan dit nieuwe voer te laten wennen. Doe dit op dezelfde manier als met groentes en kruiden.

Fruit

Konijnen mogen bijna alle soorten fruit eten. Je kunt zelf uitproberen welk fruit jouw konijn lekker vind.

Let op: ook aan fruit moeten konijnen wennen. Hanteer dezelfde aanpak als met groenten/kruiden (eerst een klein beetje om te kijken hoe de darmen van jouw konijn op het fruit reageren. Als dit goed gaat, kun je het vaker geven.)

Let op: een konijn mag aanzienlijk minder fruit dan groente! Dit omdat er erg veel suiker in fruit zit. Het is dus belangrijk dat je dit met mate geeft.

Deze soorten fruit mogen konijnen eten:

 GrapefruitAnanasVeenbes
 WatermeloenBosbes Appel
 AardbeienBramen Peer
Sinaasappel (zonder pit)Druiven
(zonder pit)
 Meloen

 

 Mandarijn (zonder pit)Meidoorn (bessen)
Druivenstruik
(blad & tak)
Rodebessen
struik
Frambozen
(blad & tak)
Zwarte bessenstruik
Papaja

Dit mogen konijnen niet eten:

– de pitjes van een appel (giftig).
– banaan (niet vaker dan een paar keer per week een klein stukje. Het hoge kaliumgehalte kan hartproblemen veroorzaken).
– kersen tak, blad en bloesem (rijpe kersen zonder pit mogen wel, maar met mate).
– vruchten, pitten of takken van steenvruchten zoals pruimen, perzik, abrikoos, avocado, olijven, dadels, walnoten, mango.

Af en toe iets lekkers

Winkels bieden vaak speciale konijnen snoepjes aan. Deze snoepjes zien er leuk uit maar zijn helaas niet zo gezond. De hoeveelheid suiker in dit soort snoepjes  is vaak veel te hoog en kunnen voor overgewicht en/of gezondheidsproblemen zorgen.

Natuurlijk mag jouw konijn af en toe wel iets lekkers te snoepen! Konijnen smullen van tussendoortjes zoals wat takjes groenvoer/kruiden. Een lekker stukje fruit vinden ze ook heerlijk. Fruit bevat, net als de snoepjes, veel suiker. Het verschil is echter dat het bij fruit over natuurlijke suikers gaat. Maar ook voor deze suikers geldt: geef niet te veel!

Brood of crackers zijn niet geschikt als snack voor konijnen. Geef ook nooit zomaar iets van jouw eigen bord aan jouw konijn! De darmen van konijnen zijn erg kwetsbaar, verkeerd eten kan voor vervelende problemen zorgen.

Gezonde/lekkere tussendoortjes voor konijnen

– rozijntjes (maximaal 3 per dag)
– gedroogd fruit (met mate)
– verse/gedroogde kruiden
– geperste kruidenblokjes

Knaaghout

Knaaghout is ook leuk als tussendoortje voor konijnen. Dit vinden konijnen namelijk niet alleen erg lekker maar het knagen aan het hout is ook goed voor de tanden van een konijn.
Ook zal een konijn zich niet snel vervelen als hij iets te knagen heeft!

Wanneer je de takken zelf plukt, let dan goed op dat de takken niet bespoten zijn (was de takken goed als je twijfelt)

Een aantal voorbeelden van knaaghout

– lindetakken
– fruitbomentakken (geen steenvruchten)
– wilgentakken

Te veel eten

Het is erg belangrijk dat je jouw konijn niet veel te veel eten geeft. Overeten zorgt bij konijnen, net als bij mensen, voor overgewicht. Dit is erg ongezond en kan behoorlijk wat gezondheidsproblemen met zich mee brengen. Soms leidt het zelfs tot de dood van een konijn.

Een te dik konijn herken je aan een veel te dikke wam (vetplooi tussen kin en borst). Ook kun je bij te dikke konijnen de ribben niet (goed) meer voelen als je aan de borstwand voelt.

Konijnen keutels

Een konijn heeft twee soorten keutels. Gewone keutels (deze zijn groot, licht van kleur en hard) en blindedarm keutels (donker van kleur, klein en zacht). Normaal gesproken eten konijnen de blindedarm keutels zelf op. Dit doen ze omdat hier belangrijke voedingsstoffen in zitten die de eerste keer in het verteringsstelsel nog niet zijn opgenomen. Het is dus heel belangrijk dat konijn hun blindedarm keutels gewoon opeten.

Tip: Voorkom een hoop ongemak voor jouw konijn en let goed op dat je niet teveel voer geeft.

Nogmaals: neem nooit onnodig risico, als je twijfel of jouw konijn iets wel of niet mag eten. Geef het voor de zekerheid liever niet!

 

Bekijk onze video over Wat eten konijnen?

Mis je nog iets in dit artikel? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

1 Reactie

Geef een reactie