Wat eten konijnen?

Konijnen zijn aan het eten! Wat eten konijnen?

Wat eten konijnen eigenlijk? Best belangrijk om dit te weten als je zo’n leuk diertje wil aanschaffen! Wanneer je besluit om een konijn als huisdier te nemen is het belangrijk dat je weet wat hij wel en niet mag eten. Op het plaatje hieronder kun je zien hoe het dieet van een konijn is opgebouwd. In dit artikel gaan we verder in op de voedingspiramide en vertellen we je alles wat je moet weten over wat konijnen mogen eten. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat je jouw konijntje te eten mag geven.

Voor we beginnen: er zijn natuurlijk véél meer planten dan wij in één artikel kunnen behandelen. Als je een bepaalde plant niet kunt vinden op onze lijsten, wees dan verstandig en geef het voor de zekerheid niet aan jouw konijn!

Wat mogen konijnen eten?

Laag 1: Hooi

Onderin de voedselpiramide zie je hooi/gras staan. Dit is waar jouw konijn het meeste van mag eten. Hooi (gedroogd gras) is namelijk de basis van elk konijnen-dieet. Een konijn mag onbeperkt hooi eten (zoveel als hij wil of op krijgt). Kruiden hooi of gewoon hooi, dat maakt niet zoveel uit. Zolang jouw konijn maar heel de dag door hooi tot zijn beschikking heeft. Het hooi moet vers zijn, niet oud en stoffig.

Waarom is (veel) hooi eten zo belangrijk voor konijnen?

Hooi is vooral belangrijk voor de werking van de darmen van konijnen. Te weinig of geen hooi kan ervoor zorgen dat de darmen stil komen te liggen. Hier kan een konijn heel erg ziek van worden. Ook voor het gebit van konijnen is hooi belangrijk. Door het vele kauwen slijten hun kiezen goed af en dat maakt de kans op haakjes aan de kiezen een stuk kleiner.

Laag 2: Groenten en kruiden

De volgende stap in de piramide is groente en kruiden. Anders dan hooi, mag jouw konijn niet onbeperkt groente. Een konijn mag ongeveer 50-100 gram groenvoer per kg lichaamsgewicht.

Drie groepen konijnen

Je kunt konijnen in drie groepen verdelen: Konijnen die bijna alle groentes kunnen eten en geen last van hun darmen krijgen, konijnen die gevoelig zijn voor bepaalde soorten groenvoer (bijvoorbeeld kool en sla soorten) en de laatste groep die van bijna alle soorten groenvoer diarree krijgt. Hoe kom je erachter in welke groep jouw konijntje hoort?

Wennen aan groente

Laat jouw konijn altijd eerst wennen aan een nieuwe groente. Dit doe je door een klein beetje van de groente te geven. Worden de keutels van jouw konijn zacht? Stop dan even met groenvoer geven. Wacht tot de keutels weer normaal worden.

Begin vervolgens opnieuw met een klein stukje van diezelfde groente. Worden de keutels opnieuw zacht? Dan kun je die soort groente beter van het menu schrappen.

Als je het op deze manier aanpakt, kom je er vanzelf achter bij welke groep jouw konijn hoort. Een kwestie van voorzichtig uitproberen!

Gevarieerd eten

Voor mensen is gevarieerd eten belangrijk voor je gezondheid. Dit geldt ook voor konijnen! Geef daarom liever een kleine portie van verschillende soorten groenten i.p.v. veel van eenzelfde soort. Een gevarieerde maaltijd verkleint ook de kans op een gasbuik.

Welke soorten groenten mogen konijnen eten?

Paksoi Luzerne Zonnebloem
Venkel Bleekselderij Waterkers
Spinazie Knolselderij Spruitkool
Andijvie Koolrabi Chinese kool
(niet teveel)

 

Sla Spurrie Radijs
Veldsla Pastinaak Taugé
Witlof Aardpeer Selderij
Frambozen-
blaadjes
Boerenkool
(niet teveel)
Wortel
(+loof)

 

Alfalfa Chichorei Rucola
Spruitjes Koolraap Biet
ijsbergsla
(niet teveel)
Pompoen
(met mate)
Mosterd-
blaadjes
Komkommer
(niet teveel)
Broccoli
(niet teveel)
Bloemkool
(niet teveel)

– tomaat (alleen goed rijpe tomaten, niet de plant!)
– paprika (alleen de rijpe vrucht, niet de plant!)
– mais (stengels en bladeren wel, de kolven niet!)

Tip: Wortels zitten vol suiker. Suiker is niet alleen een dik maker maar ook een veroorzaker van diarree. Geef liever het loof van de wortel.

Let op: Geef groente nooit direct uit de koelkast aan je konijn. Laat het liever eerst een beetje op kamertemperatuur komen. Geef  nooit diepvries of gekookte groente!

Let op: Groente uit de supermarkt is vaak bespoten. Spoel deze eerst goed af voor je het aan je konijn geeft!

Welke soorten (on)kruid mogen konijnen eten?

Dille Hazelaar Basilicum
Salie Peterselie Rozemarijn
Tijm Dovenetel Paardenbloem
Viooltje Berkenblad Komkommer-
kruid

 

Kamille Korenbloem Wilgenblad
Munt Aardbeiblad Duizendblad
Echinaea Goudsbloem Valeriaan
Citroen-
melisse
Marjolein Weegbree

– zonnebloemblad
– haver (hooi en stro wordt hiervan gemaakt)
– gierst (stro wordt hiervan gemaakt)
– braam (takken, bladeren en vruchten)
– roos (niet uit een winkel i.v.m. pesticiden)
– wilde achillea (goed tegen spijsverteringsstoornissen)
– brandnetels (laat deze minimaal een dag drogen zodat de brand eraf gaat of neem hele jonge brandnetel)

Geef kruiden met mate en geef nooit van een soort heel veel in een keer. Meng bijvoorbeeld een aantal takjes van verschillende soorten kruiden door het groenvoer van jouw konijn. Kruiden als tussendoortje geven kan natuurlijk ook.

Konijnen mogen ook gedroogde kruiden eten. Geef ook deze vorm van kruiden met mate. Een goede richtlijn: per dag een eetlepel per kg lichaamsgewicht. Niet meer dan een eetlepel van dezelfde soort per dag.

Welke soorten groenten en (on)kruid mogen konijnen niet eten?

Prei Pioenroos  Rode klaver
 Mais  Knoflook Olijven
Ui Rabarber Laurier
Bonen  Blauwe +
gouden regen
Alle vaste koolsoorten

 

Lavendel Ridderspoor Naaldbomen
Orchidee Verfbrem Monnikskap
Erwten Narcissen Meibloem
Lelietjes van dalen Water-
scheerling
Alle soorten
paddestoelen

 

Vlier Venijnboom Bieslook
Varens Sneeuwklokje Rododendron
Tulpen Reuze berenklauw Passiebloem
Pinda Vingerhoeds -kruid  Aardappel
+ schillen

Gras

Vers gras valt ook onder groenvoer. Een konijn mag dit in principe gewoon eten. Ook met gras is het een goed idee om met een klein beetje te beginnen. Zo kun je zien hoe de darmpjes van jouw konijn op het gras reageren. Nieuw gras kun je beter eerst een keer maaien. (Het hoge calcium gehalte van voorjaarsgras kan darmproblemen geven.) Geef een konijn geen nat gras of gemaaid gras.

Zelf gras of planten plukken voor jouw konijn is een optie. Er zijn wel een aantal dingen waar je echt goed op moet letten: Let op dat je niet plukt in de buurt van een weg of op plekken waar met pesticiden gewerkt wordt. Er kunnen dan giftige stofjes in de planten zitten die erg schadelijk kunnen zijn voor jouw konijn.

Vermijd ook plekken waar andere konijnen zijn. Dit i.v.m. besmettelijke ziektes zoals VHS. Ook als het gras vervuild is door andere dieren kan dit voor problemen zorgen bij jouw konijn (een wormbesmetting).

Laag 3: Biks

Biks is speciale voeding voor konijnen. Er is voer dat bestaat uit enkel biks korrels en er is gemengd konijnenvoer. Geef liever alleen de korrels om selectief eten te voorkomen. Bij gemengd konijnenvoer heb je kans dat jouw konijn alleen de dingetjes uit zijn voer eet die hij het lekkerst vind. Het kan dan gebeuren dat hij te veel suiker of niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Te weinig calcium bijvoorbeeld, kan zorgen voor tand en kiesproblemen.

De aanbevolen hoeveelheid biks per dag is 20 gram per kg lichaamsgewicht per dag. Geef niet teveel voer, dit kan ervoor zorgen dat jouw konijn geen trek meer in hooi heeft.

Wanneer je over wil stappen op ander konijnenvoer, is het belangrijk om jouw konijn aan dit nieuwe voer te laten wennen. Doe dit op dezelfde manier als met groentes en kruiden.

Laag 4: Fruit

Konijnen mogen bijna alle soorten fruit eten. Je kunt zelf uitproberen welk fruit jouw konijn lekker vind. Hieronder kun je zien welke fruitsoorten wel en niet mogen.

Deze soorten fruit mogen konijnen eten:

 Grapefruit Ananas Veenbes
 Watermeloen Bosbes  Appel
 Aardbeien Bramen  Peer
Sinaasappel (zonder pit) Druiven
(zonder pit)
 Meloen

 

 Mandarijn (zonder pit) Meidoorn (bessen)
Druivenstruik
(blad & tak)
Rodebessen
struik
Frambozen
(blad & tak)
Zwarte bessenstruik
Papaja

Deze soorten fruit mogen konijnen niet eten

– de pitjes van een appel (giftig!)
– banaan (niet vaker dan een paar keer per week een klein stukje. Het hoge kaliumgehalte kan hartproblemen veroorzaken)
– kersen tak, blad en bloesem (rijpe kersen zonder pit mogen wel, maar met mate)
– vruchten, pitten of takken van steenvruchten zoals pruimen, perzik, abrikoos, avocado, olijven, dadels, walnoten, mango.

Let op: ook aan fruit moeten konijnen eerst wennen. Hanteer dezelfde aanpak als met groenten/kruiden (eerst een klein beetje om te kijken hoe de darmen van jouw konijn op het fruit reageren. Als dit goed gaat, kun je het vaker geven.)

Let op: een konijn mag aanzienlijk minder fruit dan groente! Dit omdat er erg veel suiker in fruit zit. Het is dus belangrijk dat je dit met mate geeft.

Laag 5: Af en toe iets lekkers

Winkels bieden vaak speciale ‘konijnen snoepjes’ aan. Deze snoepjes zien er leuk uit maar zijn helaas niet zo gezond. De hoeveelheid suiker in dit soort snoepjes  is vaak veel te hoog en kunnen voor overgewicht en/of gezondheidsproblemen zorgen.

Natuurlijk mag jouw konijn af en toe wel iets lekkers te snoepen! Konijnen smullen van tussendoortjes zoals wat takjes groenvoer/kruiden. Een lekker stukje fruit vinden ze ook heerlijk. Fruit bevat, net als de snoepjes, veel suiker. Het verschil is echter dat het bij fruit over natuurlijke suikers gaat. Maar ook voor deze suikers geldt: geef niet te veel!

Brood of crackers zijn niet geschikt als snack voor konijnen. Geef ook nooit zomaar iets van jouw eigen bord aan jouw konijn! De darmen van konijnen zijn erg kwetsbaar, verkeerd eten kan voor vervelende problemen zorgen.

Gezonde/lekkere tussendoortjes voor konijnen

– rozijntjes (maximaal 3 per dag)
– gedroogd fruit (met mate)
– verse/gedroogde kruiden
– geperste kruidenblokjes

Knaaghout

Knaaghout is ook leuk als tussendoortje voor konijnen. Dit vinden konijnen namelijk niet alleen erg lekker maar het knagen aan het hout is ook goed voor de tanden van een konijn. Ook zal een konijn zich niet snel vervelen als hij iets te knagen heeft! Hieronder een aantal voorbeelden van knaaghout.

– lindetakken
– fruitbomentakken (geen steenvruchten)
– wilgentakken

Wanneer je de takken zelf plukt, let dan goed op dat de takken niet bespoten zijn (was de takken goed als je twijfelt)

Te veel eten

Er zijn meer dan 60 soorten konijnen. Kijk hier voor meer informatie over verschillende konijnenrassen. De ene soort is groter dan de ander en heeft dan ook meer eten nodig. Let hierbij wel goed op dat je jouw konijn niet veel te veel eten geeft. Overeten zorgt bij konijnen, net als bij mensen, voor overgewicht. Dit is erg ongezond en kan behoorlijk wat gezondheidsproblemen met zich mee brengen. Soms leidt het zelfs tot de dood van een konijn.

Een te dik konijn herken je aan een veel te dikke wam (vetplooi tussen kin en borst). Ook kun je bij te dikke konijnen de ribben niet (goed) meer voelen als je aan de borstwand voelt.

Konijnen keutels

Een konijn heeft twee soorten keutels. Gewone keutels (deze zijn groot, licht van kleur en hard) en blindedarm keutels (donker van kleur, klein en zacht). Normaal gesproken eten konijnen de blindedarm keutels zelf op. Dit doen ze omdat hier belangrijke voedingsstoffen in zitten die de eerste keer in het verteringsstelsel nog niet zijn opgenomen. Het is dus heel belangrijk dat konijn hun blindedarm keutels gewoon opeten.

Tip: Voorkom een hoop ongemak voor jouw konijn en let goed op dat je niet teveel voer geeft.

Nogmaals: neem nooit onnodig risico, als je twijfel of jouw konijn iets wel of niet mag eten. Geef het voor de zekerheid liever niet!

Bekijk onze video ‘Wat eten konijnen?’

Mis je nog iets in dit artikel? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

1 Reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.