Wat kost een konijn?

Een lief wollig en schattig beestje, zo denken veel mensen over konijnen. Veel mensen kunnen de verleiding van zo’n lief klein beestje niet weerstaan en worden spontaan verliefd bij het zien van een konijntje. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een konijn als huisdier te nemen, maar wat kost een konijn eigenlijk? Het is verstandig om deze kosten goed af te wegen, voordat je een konijntje koopt. Veel mensen hebben bij het aanschaffen van een konijn geen enkel idee welke kosten het diertje allemaal met zich mee brengt. Wij zetten de kosten van een konijn op deze pagina voor je op een rijtje. Op deze manier kun je een verstandige keuze maken en bepalen of een konijntje bij jou past.

De aanschaf van een konijn

Veel mensen denken dat een konijn alleen kan leven, dit is niet het geval. Een konijn is een gezelschapsdier en het is van groot belang dat het beestje minimaal één ander maatje heeft. Een konijn koop je dus nooit alleen, je koopt altijd minimaal 2 konijntjes om aan hun behoeftes te voldoen. Zet je een konijntje toch alleen? Dan heb je grote kans dat dit voor extreme gedragsproblemen gaat zorgen. Een konijn raakt op die manier erg eenzaam en zal erg ongelukkig zijn. Menselijke aandacht kan de aandacht en behoeftes van een ander konijn namelijk niet vervangen.

Je wilt natuurlijk weten wat een konijn kost in aanschaf. Het is moeilijk om hier eenduidig een antwoord op te geven, er zijn namelijk veel verschillende soorten konijnen. Niet alleen het soort konijn speelt een grote rol in de prijs, maar ook de plek waar je het beestje koopt. Het aanschaffen van een konijn kost ongeveer 40 tot 100 euro. Soms kom je op plekken als marktplaats ook gratis konijntjes tegen, vaak zijn deze konijntjes niet gezond, zijn ze niet nagekeken of hebben ze niet de juiste inentingen. Bedenk je dus goed op welke plek jij je konijn aanschaft.

In sommige regio’s zit er een speciale konijnenopvang. Een konijnenopvang is vergelijkbaar met een asiel, alleen is deze opvang volledig gespecialiseerd in het opvangen van konijnen. Hier kun je tegen een klein bedrag een konijntje kopen dat bij jou past. In een konijnenopvang zitten vaak konijnen die gedumpt zijn door hun vorige eigenaar. Jij kunt deze lieve beestjes dus een tweede leven geven. Vaak worden konijnen in de konijnenopvang op kosten van de opvang al gesteriliseerd en gecastreerd. Deze kosten hoef je dan niet meer te maken.

De huisvesting van een konijn

Een konijn heeft ook zijn eigen plekje nodig. Als eerste is het daarom belangrijk om je te bedenken waar de konijntjes komen te staan. Is dit binnen of is dit buiten? Voor een goed hok, waar beide konijntjes in kunnen verblijven ben je ongeveer tussen de 150 en de 250 euro kwijt.

wat kost een konijn? Huisvesting

Inrichting hok

Als je een hok gekocht hebt moet je deze ook nog inrichten. Je hebt bijvoorbeeld een bakje nodig voor zijn voer en een waterfles. Konijnen zijn ook beesten die graag iets te doen hebben, zorg dus ook dat er speelgoed in het hok aanwezig is. Voor de inrichting van het hok moet je rekenen op ongeveer 50 tot 100 euro aan kosten.

Bodembedekking en voer

Het hok van je konijnen moet voorzien zijn van een goede bodembedekking. Het beste kun je ook nog een zogenaamd konijnentoilet aanschaffen. Een konijnentoilet heb je al voor ongeveer 3 tot 5 euro. Je kunt je konijn aanleren om hier zijn behoeftes te doen, dit scheelt je een hoop extra kosten aan bodembedekking.
Een konijn is gek op lekker eten en eet uit zijn bakje voer vaak alleen de dingen die hij lekker vindt en laat de rest staan. Aan bodembedekking en aan voer ben je per jaar ongeveer 350 tot 400 euro kwijt.

Dierenarts

Ook konijnen kunnen ziek worden, iets breken of andere problemen hebben. Je hebt gekozen voor een konijn en zal er ook in deze periode voor het beestje moeten zijn. De kosten voor de dierenarts voor twee konijnen zijn ongeveer 100 tot 150 euro per jaar. Je kunt het beste rekening houden met twee bezoeken per jaar aan de dierenarts, de nagels van je konijn moeten namelijk ook geknipt worden. Naast het knippen van de nageltjes moet het beestje ook één keer per jaar naar de dierenarts om hem te laten vaccineren.


Verzekering

Sommige konijnen hebben soms wel eens problemen met het gebit, met de pootjes of hebben andere grotere problemen. Een behandeling van een konijn kan soms boven de 1000 euro uitvallen. Kun je dit niet betalen? Bedenk dat vooraf of het verstandig is om een verzekering voor je konijn af te sluiten. Een verzekering voor je konijn kun je niet pas afsluiten op het moment dat je konijntje problemen krijgt. Voor een verzekering van je konijn ben je per jaar ongeveer 175 euro kwijt.

Steriliseren of castreren

Het is aan te raden om je konijnen te steriliseren. Vooral als je de konijntjes met meerdere gaat houden, dan wil je niet dat één van je konijnen opeens zwanger is. Konijnen paren namelijk erg veel en brengen daardoor ook veel nieuwe jonge konijntjes op de wereld. Een sterilisatie of castratie van je konijn kost ongeveer 100 euro per konijn.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.